AKLIMIZA BİRDEN GELİVEREN ŞEYLER: NERDEN ÇIKIYOR BUNLAR?

    Her zamanki gibi sıradan bir gün ve yolda yürüyorsun. Birden gözünün önüne yıllardır görmediğin bir arkadaşının yüzü geliveriyor. Halbuki onu ne düşünmüşlüğün var ne de bir yerde lafı geçmişliği. Ya da yıllar önce gittiğin bir mekan veya yediğin bir yemek bir anda aklına düşüveriyor.

    Eminim ki bu veya benzeri şekilde birden aklınıza gelip, birkaç saniye kalan ve daha sonra aynı şekilde birden kaybolan görüntülerle ilgili durum hepinizin en azından bir kez yaşadığı bir durum.

    Hatta bazen hiç kimseyle alakası olmayan objeler bile aklımıza düşebiliyor. Psikologlar yaptıkları araştırmada bu tarz hadiselerin her gün en az 1 kere olduğunu belirlemişler.

    Kvavilashvili ve Mandler'in 2004 yılında yaptığı araştırmada, bu olayların sıradan aktiviteler esnasında olduğu gibi, zihnimizin dağınık ve konsantre olamadığımız, yani bilinçaltımızın daha aktif olduğu zamanlarda da sık sık gerçekleştiğini buldular.

    İnsanlar genellikle bu imgelerin nereden geldiğini zihinlerinde tararlarken kaynağını bir şekilde bulabiliyorlar. Çoğunlukla bir yerde kısa süreli gördüğümüz veya duyduğumuz imgelerin daha sonra bir anda aklımıza geldiği ortaya çıkıyor. Bazı bilikadamları bunun yaratıcılık ile ilgili olduğunu ve zihnin çözülmesi gereken problemlere bu şekilde, bilgisayar terimiyle arkaplanda, çalışarak büyük katkıda bulunduğunu düşünüyor.

    Bu imgeleri tetikleyen, benzer sesler ve alakalı diğer özellikler olabiliyor. Mesela günler evvel tvde izlediğiniz bir belgeseldeki maymunun adını markette meyve reyonunda gezerken bir an gördüğünüz muzla birlikte sayıklamaya başlamanız tuhaf gibi görünse de, esas tuhaf olan ve gizemini koruyan durum ise, neden bazıları aklımıza böyle aniden düşerken birçok benzerleri hiçbir zaman hatırlanmamaktadır.

http://www.psikolojitestleri.com
Online psikoloji testleri ve popüler psikoloji makaleler

 

Etiketler: beyin